فهرست مطالب

پژوهش توانبخشی در پرستاری - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، زمستان 1398)

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/10
  • تعداد عناوین: 18
|
  • اعظم شاهبازی ده سوخته، زهرا پیشکار مفرد، فریبا یعقوبی نیا* صفحات 2-10
    مقدمه

    برنامه های توانبخشی در بیماری های عروق کرونر با هدف پیشگیری از وقوع مجدد آن در افراد مبتلا مورد استفاده قرار میگیرد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی توانبخشی قلبی برعوامل خطر بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی 70 بیمار مبتلا به بیماری عروق کرونر بستری در بخشهای مراقبت ویژه قلبی بیمارستان علی ابن ابیطالب (ع) زاهدان به صورت در دسترس و بر اساس معیارهای ورود انتخاب و سپس به دو گروه مداخله و کنترل توسط قرعه کشی به صورت تصادفی تخصیص یافتند. مداخله شامل برنامه 12 هفته ای آموزشی و ورزشی بود. برنامه ورزشی شامل جلسات پیاده روی در منزل حداقل سه بار در هفته بود. ابزار مطالعه شامل فرم مشخصات جمعیت شناختی و ثبت میزان قند خون، فشارخون، لیپوپروتئین با غلظت بالا و لیپوپروتئین با غلظت پایین بود. آنالیز داده ها با آزمونهای تی مستقل، آزمون تی زوجی و کای دو در نرم افزار SPSS 21 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عوامل خطر اندازه گیری شده بعد از مداخله درگروه مداخله نسبت به گروه کنترل تفاوت آماری معناداری داشتند که این تفاوت در مورد میانگین لیپوپروتئین با غلظت بالا افزایش و در مورد قند خون ناشتا، لیپوپروتئین با غلظت پایین، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک کاهش داشت.

    نتیجه گیری

    برنامه آموزشی توانبخشی باعث کاهش فشارخون سیستولیک و دیاستولیک، قند خون ناشتا و لیپوپروتئین با غلظت کم درگروه مداخله شده بود. از طرفی باعث افزایش لیپوپروتئین با غلظت بالا شده بود. بنابراین تعدیل عوامل خطر در بیمارانی که برنامه آموزشی توانبخشی قلبی را دریافت کرده بودند مشهود است. گنجاندن این قبیل مداخلات که منجر به کاهش عوامل خطر قابل تعدیل و متعاقبا کاهش عوارض بیماری و هزینه های فردی و اجتماعی میگردد، توصیه میشود.

    کلیدواژگان: برنامه توانبخشی قلبی، بیماری عروق کرونر، عوامل خطر
  • لیلا کاویانی، آناهیتا خدابخشی کولایی* صفحات 12-22
    مقدمه

    خانواده اولین و مهمترین نظام اجتماعی است و نخستین مکانی است که هویت جنسی هر فرد در آن شکل میگیرد که بر اساس آن فرد خود را به عنوان یک زن یا یک مرد میپذیرد. نخستین روابط هر فرزند با مادر شکل میگیرد و نقش مادر پر رنگ تر از سایر اعضای خانواده میباشد. مادری که فرزندش دچار اختلال هویت جنسی میشود، ممکن است تجارب متفاوت و حتی چالش برانگیزی را تجربه کند. از این رو پژوهش حاضر به بررسی چالش های روانشناختی مادران دارای فرزند ترانس سکچوال پرداخته است.

    روش کار

    روش پژوهش، کیفی و از نوع پدیدار شناسی توصیفی، و جمع آوری اطلاعات پژوهش از طریق مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته انجام شد. مشارکت کنندگان این پژوهش، مادران دارای فرزند ترانس سکچوال بودند که از طریق نمونه گیری مبتنی بر هدف و با روش گلوله برفی در سال 1397 در برخی از شهرهای ایران انتخاب شدند. داده گیری با مصاحبه با 17 مادر به اشباع رسید و اطلاعات پژوهش با روش هفت مرحله ای کلایزی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج بررسی ها نشان داد که چالش های روانشناختی مادران شرکت کننده را میتوان به پنج مضمون اصلی، شامل: "احساسات منفی و دردناک مادران، دغدغه های مادر پیرامون آینده فرزند، واکنشهای منفی و غرض ورزانه خانواده و بستگان، استیگمای جامعه و عدم حمایت یابی تخصصی و دولتی" طبقه بندی کرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، عدم آگاهی و اطلاعات بسیار کم درباره موضوع ترانس سکچوال و تغییر جنسیت، باعث بیم، شرم و سردرگمی در این مادران شده است. تجارب دردناک این مادران با برداشت های اشتباه و منفی اطرافیان و جامعه پیرامون این موضوع تشدیدتر هم میشود. آگاهی از مشکلات روان شناختی و جسمانی که این مادران و فرزندان آنها میتواند اطلاعات مناسبی را برای کار و درمان در اختیار متخصصان بهداشت روانی و نظام سلامت در کشور قرار بدهد.

    کلیدواژگان: ترانس سکچوال، مادر، پدیدارشناسی، اختلال هویت جنسیتی
  • زهرا توسلی، ابراهیم بنی طالبی*، تینا جعفری، مجید مردانیان قهفرخی صفحات 24-32
    مقدمه

    تمرینات ورزشی همراه با مصرف گیاهان دارویی، از موثرترین روش ها جهت بهبود عملکرد کبدی در افراد چاق میباشد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی دایرهای با استفاده از باندهای الاستیک به همراه مکمل قهوه سبز بر شاخصهای عملکرد کبدی(شاخص کبد چرب(FLI) و فرآورده تجمع چربی(LAP)) زنان چاق بود.

    روش کار

    در این کارآزمایی بالینی تصادفی شده،60 زن چاق(2/96±33/58) و میانسال(3/08±42/99)به عنوان آزمودنی انتخاب شدند و به طور تصادفی به چهار گروه مکمل(15 نفر)، تمرین+مکمل (15 نفر)، تمرین+دارونما (15 نفر) و دارونما (15 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی های گروه های تمرینی در هشت هفته برنامه تمرین مقاومتی با باند الاستیک به صورت سه جلسه در هفته و هر جلسه 60 دقیقه شرکت کردند. گروه های مکمل روزانه یک کپسول 400 میلی گرمی عصاره قهوه سبز را مصرف کردند. نمونه های خون 24 ساعت قبل از اولین جلسه و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی پس از 12 ساعت حالت ناشتا گرفته شد. به منظور مقایسه درون گروهی از آزمون t همبسته و جهت مقایسه های بین گروهی از آزمون آنالیز واریانس دوطرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد.

    یافته ها

    در نتیجه مقایسه های بین گروهی پس از هشت هفته مداخله تفاوت معنی دار (P=0/025)در شاخص FLI و تفاوت غیر معنی دار (P=0/288) در شاخص LAP  بین چهار گروه مشاهده شد. نتیجه آزمون تعقیبی بونفرونی برای شاخص FLI حاکی از کاهش معنی دار این شاخص در گروه تمرین+دارونما در مقایسه با گروه دارونما بود(P=0/008).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد قهوه سبز دارای یک پتانسیل بالقوه جهت بهبود شاخصهای عملکرد کبدی نمیباشد. به طور کلی، بهبود در شاخصهای عملکرد کبدی در افراد چاق ممکن است نیاز به دوره های طولانی تر تمرینات مقاومتی و مصرف مکمل قهوه سبز داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، چاقی، قهوه سبز، کبد چرب
  • بهاره میراحمدی*، رضا آریاوند، سید علی کاظمی رضایی صفحات 34-40
    مقدمه

    دیابت یکی از مسایل مهم بهداشت درمانی محسوب می شود. این بیماری از اساسی ترین بیماری های مزمن و از عوامل تهدید کننده جامعه به شمار می رود. این پژوهش با هدف مقایسه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، سیستم های مغزی رفتاری و کیفیت زندگی در افراد مبتلا به بیماری دیابت انجام شد.

    روش کار

     مطالعه حاضر یک مطالعه پس رویدادی (علی مقایسه ای) است و جامعه آماری پژوهش متشکل از دو گروه بیماران دیابتی مراجعه کننده به یک کلینیک تخصصی در تهران و افراد بهنجار درسال 1397 بود. با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس 40 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو در متغیرهای جنسیت، تحصیلات و وضعیت تاهل با 40 نفر از افراد بهنجار همتا شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان، کیفیت زندگی و سیستم های بازداری/فعال سازی رفتاری بود. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین دو گروه در متغیرهای راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی سازگارانه (0/001 >P)، راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی ناسازگارانه (0/001 >P)، کیفیت زندگی (0/001 >P) و سیستم های مغزی-رفتاری (0/001 >P) تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    استفاده از برخی راهبردهای منفی و غیرانطباقی تنظیم شناختی هیجان، مانند نشخوار فکر و فاجعه پنداری و  همچنین فعالیت زیاد سیستم بازداری رفتاری که موجب فراخوانی حالت عاطفی اضطراب و تجربه ی هیجان های منفی می شود و کیفیت زندگی پایین، می تواند سلامت روانشناختی افراد مبتلا به دیابت را کاهش دهد. بنابراین برای ارتقاء سلامت روانشناختی بیماران دیابتی می توان از آموزش تنظیم هیجان، آگاهی از کنش های مغزی رفتاری و بهبود کیفیت زندگی بهره برد.

    کلیدواژگان: دیابت، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، سیستمهای مغزی رفتاری، کیفیت زندگی
  • احمد یوسفی نژاد، مریم صف آرا*، مجتبی سلم آبادی صفحات 42-47
    مقدمه

    افزایش طول عمر و فزونی جمعیت سالمندان یکی از دستاوردهای قرن حاضر است. رضایت از زندگی به عنوان نشانه ای بارز از سازگاری موفقیت آمیز فرد با تغییر در موقعیت های گوناگون زندگی مورد توجه قرار می گیرد. عوامل متعددی در رضایت از زندگی نقش دارند. ازجمله این عوامل بخشش و تحمل پریشانی می باشد. لذا پژوهش حاضر باهدف نقش بخشش و تحمل پریشانی بر رضایت زندگی سالمندان شهر قزوین انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری 150 سالمند ساکن در خانه های سالمندان شهر قزوین بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از جدول مورگان، 108 نفر انتخاب شدند. داده ها با استفاده پرسش نامه های تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005)، بخشش تامپسون و همکاران (2005) و رضایت از زندگی داینر (1985) و به کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، ضریب همبستگی بین تحمل پریشانی و رضایت از زندگی (0/680 = r ،0/001 > P) و بخشش با رضایت از زندگی (0/616 = r،0/001 > P) معنی دار است. همچنین مولفه های تحمل پریشانی 46/8 به طور مثبت و مولفه های بخشش 38/1 به طور مثبت رضایت از زندگی را پیش بینی می کنند (0/001 > P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش اهمیت بخشش و تحمل پریشانی بر رضایت زندگی سالمندان را نشان می دهد و پیشنهاد می‏شود که مدل‏ های درمانی بخشش درمان و تحمل پریشانی جهت ارتقای رضایت از زندگی سالمندان مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: بخشش، تحمل پریشانی، رضایت زندگی و سالمندان
  • آیدین ولی زاده اورنج، معرفت سیاه کوهیان، امیرعلی جعفرنژادگرو*، فرشاد قربانلو صفحات 49-55
    مقدمه

    اغلب اختلالات عملکردی در ناحیه پا به واسطه تغییرات درقوس های پا ایجاد می شود. کفش motion control برای کنترل حرکت بیش از حد قسمت عقب پا طراحی شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر استفاده طولانی مدت کفش motion control بر مولفه های نیروهای عکس العمل زمین در دونده های دارای پای پرونیت عملکردی طی فاز اتکای دویدن بود.

    روش کار

    پژهش حاضر از نوع نیمه تجربی و آزمایشگاهی بود. جامعه پژوهش حاضر دوندگان دارای پای پرونیت استان اردبیل بودند. نمونه گیری پژوهش حاضر به صورت دسترس بود. 30 دونده مرد دارای پای پرونیت به طور تصادفی در دو گروه کنترل و تجربی قرار گرفتند. از صفحه نیروی برتک جهت ثبت نیروهای عکس العمل زمین استفاده شد. گروه کنترل از کفش کنترل (Supernova control, Adidas) و همچنین گروه تجربی از کفش motion control (Supernovacushion, Adidas) به مدت 5 ماه در تمرینات خود استفاده کردند. از آزمون آنالیز واریانس دوسویه جهت تحلیل آماری در سطح معنا داری 0/05<P استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که پس از استفاده طولانی مدت از کفش motion control نیرو در راستای داخلی-خارجی طی فاز هل دادن (0/022=P؛ 0/86d=)  و نیز زمان رسیدن به اوج نیروها در راستای عمودی طی فاز تماس پاشنه (0/013=P؛ 1/05d=)  افزایش معنا داری را طی پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون داشت. همچنین نرخ بارگذاری عمودی کاهش معنا داری را طی پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون نشان داد (0/010=P؛ 0/43d=). سایر مولفه های نیروهای عکس العمل زمین در سه راستا، زمان رسیدن به اوج، مرکز فشار و گشتاور آزاد هیچگونه اختلاف معنا داری را طی پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون در گروه تجربی نشان نداند (0/05<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به کاهش مقادیر نرخ بارگذاری بعد از یک دوره استفاده از کفش motion control می توان بیان نمود که این کفش در کاهش نرخ ریسک فاکتورهای آسیب اندام تحتانی مانند شکستگی های فشاری می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: کفش motion control، نیروهای عکس العمل زمین، دویدن، پای پرونیت
  • بهمن علیمرادی*، حمید نجات صفحات 57-65
    مقدمه

    پژهش حاضر با هدف بررسی سیستم های مغزی رفتاری، طرحواره های ناسازگار اولیه و علائم پیش از قاعدگی در مادران با اختلال افسردگی پس از زایمان انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی میباشد. جمعیت تحقیق شامل تمامی مادران بعد از وضع حمل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد در سال 1397 بودند که تشخیص اختلال افسردگی پس از زایمان برایشان داده شده بود. کل نمونه 200  نفری با استفاده از نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شد و پرسشنامه سیستم های مغزی رفتاری، فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ، پرسشنامه علائم پیش از قاعدگی و مقیاس افسردگی ادینبرگ را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سیستم های بازداری و فعالساز رفتاری، علائم پیش از قاعدگی و طرحواره های حوزه خودگردانی-عملکرد مختل و حوزه محدودیت مختل همگی با افسردگی پس از زایمان رابطه داشتند. سیستم بازداری رفتاری، طرحواره خودگردانی و عملکرد مختل، طرحواره محدودیت مختل و علائم پیش از قاعدگی به طور مثبت و سیستم فعال ساز رفتاری به صورت منفی افسردگی پس از زایمان مادران را پیش بینی کردند.

    نتیجه گیری

    اختلال افسردگی پس از زایمان در مادران با مولفه های سیستم های مغزی رفتاری، طرحواره های ناسازگار اولیه و علائم پیش از قاعدگی همبسته بود. بنابراین ملاحظات ارزشیابی، تشخیص و درمان باید با تاکید بر این همبستگی ها در اختلال افسردگی پس از زایمان در مادران صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال افسردگی پس از زایمان، سیستم های مغزی رفتاری، طرحواره های ناسازگار اولیه، علائم پیش از قاعدگی
  • غلام رضا ثناگوی محرر*، سمانه کیا، اعظم اکبری زاده، مژگان عرفانی صفحات 67-73
    مقدمه

    امروزه سرطان پستان به عنوان یکی از مهم ترین بیماری ها، شایع ترین سرطان و دومین علت مرگ در میان زنان به شمار می رود و تخلیه پستان یکی از روش های درمانی اولیه آن است. در نتیجه پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر امید درمانی بر کیفیت خواب، بهزیستی ذهنی و سرسختی سلامت در مبتلایان سرطانی با تخلیه پستان انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه های مداخله و کنترل بود. جامعه پژوهش مبتلایان سرطانی با تخلیه کامل پستان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر زاهدان در سال 1397 بودند. نمونه پژوهش 38 زن بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی به کمک قرعه کشی در دو گروه مساوی قرار گرفتند. گروه مداخله 8 جلسه 90 دقیقه ای با روش امید درمانی آموزش دید و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شاخص کیفیت خواب پیتسبورگ، پرسشنامه بهزیستی ذهنی و سیاهه تجدیدنظرشده سرسختی سلامت بودند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری به کمک نرم افزار SPSS-23 تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که گروه های مداخله و کنترل از نظر کیفیت خواب، بهزیستی ذهنی و سرسختی سلامت تفاوت معناداری داشتند. به عبارت دیگر امید درمانی به طور معناداری باعث افزایش کیفیت خواب مطلوب، بهزیستی ذهنی و سرسختی سلامت در مبتلایان سرطانی با تخلیه پستان شد (01/0>P).

    نتیجه گیری

     یافته ها حاکی از تاثیر امید درمانی بر ارتقای کیفیت خواب مطلوب، بهزیستی ذهنی و سرسختی سلامت در مبتلایان سرطانی با تخلیه پستان بود. بنابراین پیشنهاد می شود که مشاوران، روانشناسان بالینی و درمانگران از روش امید درمانی برای مداخلات روانشناختی به ویژه برای بهبود کیفیت خواب، بهزیستی ذهنی و سرسختی سلامت استفاده کنند.

    کلیدواژگان: امید درمانی، بهزیستی ذهنی، سرسختی سلامت، سرطان پستان، کیفیت خواب
  • نادیا کلبادی نژاد، میترا ایاسی*، محسن حسن پور، مهدی محمودی صفحات 75-81
    مقدمه

    بی اختیاری استرسی ادرار یکی از مشکلات شایع بهداشتی زنان میباشد که اغلب از خانواده پنهان شده و به دلیل عدم مراجعه و پیگیری بیماران به صورت مزمن درآمده و پیامدهای منفی روی جنبه های مختلف سلامتی به جا گذاشته است. یکی از راه های ارتقای سطح سلامتی، توجه به سطح رفتارهای خودمراقبتی افراد است. لذا در این مطالعه تاثیر آموزش مبتنی بر الگوی توانمندسازی خانواده محور بر رفتارهای خود مراقبتی زنان مبتلا به بی اختیاری استرسی ادرار مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش کار

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی شده است. پس از نمونه گیری به روش در دسترس، 64 آزمودنی به صورت تصادفی بلوکه چهارتایی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. برای گروه مداخله آموزش مبتنی بر الگوی توانمندسازی خانواده محور براساس مراحل چهارگانه (تهدید درک شده، ارتقای خودکارآمدی، عزت نفس و ارزشیابی) از طریق بحث گروهی، نمایش و آموزش مشارکتی اجرا شد. ابزارهای پژوهش شامل فرم های اطلاعات جمعیت شناختی و اطلاعات پایه بیماری و همچنین پرسشنامه ارزیابی رفتارهای خودمراقبتی زنان مبتلا به بی اختیاری استرسی ادرار بود. پرسشنامه ها قبل و بعد از مداخله تکمیل و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی و نرم افزار SPSS نسخه بیست آنالیز شدند.

    یافته ها

    آزمون های آماری نشان داد که دو گروه مداخله و کنترل از نظر اطلاعات جمعیت شناختی و شدت بی اختیاری همسان بودند. بر اساس آزمون تی مستقل میانگین نمره کل رفتارهای خود مراقبتی آزمودنی ها قبل از مداخله در دو گروه مداخله و کنترل اختلاف آماری معنی داری را نشان نداد(P=0/213) اما بعد از مداخله  این اختلاف معنی دار بود (0/001P<). همچنین میانگین نمره کسب شده از حیطه های مختلف رفتارهای خود مراقبتی شامل (کنترل ادرار، بهداشت فردی، رژیم ضد یبوست و اجرای ورزش کف لگن) آزمودنی ها قبل از مداخله در دو گروه آزمون و شاهد با آزمون آماری تی مستقل اختلاف آماری معنی داری را نشان نداد، اما بعد از مداخله اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که آموزش مبتنی بر الگوی توانمندسازی خانواده محور با تاکید بر خود بیمار و مشارکت اعضای خانواده در ارتقای رفتارهای خود مراقبتی زنان مبتلا به بی اختیاری استرسی ادرار موثر بوده است. بنابراین پیشنهاد می شود تیم بهداشتی درمانی از این الگو به عنوان راه کار مناسب برای حمایت زنان غیر بستری و ساکن در جامعه و تقویت سازگاریشان با شرایط موجود استفاده کنند.

    کلیدواژگان: الگوی توانمند سازی خانواده محور، بی اختیاری استرسی ادرار، زنان، رفتارهای خودمراقبتی
  • فرزاد قادری*، سمیرا بدخشیان، ناهید اکرمی صفحات 83-89
    مقدمه

    ضایعات نخاعی از جمله معضلات جوامع انسانی محسوب میشود که مشکلات جسمی و روحی عدیده ای را برای فرد بوجود می آورد و پیامدهایی را در زمینه مشکلات فردی، خانوادگی، اجتماعی به دنبال خواهد داشت. پژوهش حاضر با هدف بررسی پدیدارشناسانه عوامل موثر بر رشد پس از آسیب بیماران مبتلا به ضایعه نخاعی انجام شد.

    روش کار

    طرح پژوهش کیفی و برپایه رویکرد پدیدارشناسی بود. جامعه آماری پژوهش شامل افراد مبتلا به ضایعه نخاعی شهر اصفهان در سال 1397 بودند. نمونه پژوهش 16 نفر از افراد مبتلا به ضایعه نخاعی بودند که بر اساس نمونه گیری تا زمان اشباع داده ها انتخاب شدند و از آنان مصاحبه حضوری نیمه ساختار یافته به عمل آمد. سپس متن های حاصل از مصاحبه ها با روش کلایزی تحلیل شدند.

    یافته ها

    در نتیجه مضمون های اصلی، زیرمضمون های آن ها و واحدهای معنایی حمایت کننده از مضمون در 5 مضمون اصلی و 20 مضمون فرعی شامل عوامل زمینه ای (شدت و ماهیت آسیب، علت آسیب، تاهل و تحصیلات)، ویژگی های روان شناسی مثبت (انگیزه درونی، خوش بینی و امید به بهبودی، توانمندی های شخصیتی و پذیرش آسیب)، عوامل اجتماعی (شرکت در گروه های حمایت کننده آسیب نخاعی، پیدایش شغل، حمایت مالی، عاطفی و همدلی خانواده و اطرافیان)، مراقبت ها و آموزش های پزشکی و روانی اجتماعی (کار درمانی و فیزیوتراپی، توان بخشی انجام کارهای شخصی، یادگیری مهارت های شغلی، دریافت آموزش های روان شناختی فردی و گروهی و معنویت (کمک به همنوعان، معنایابی، اعتقاد به مشیت الهی و باورهای فرهنگی و اعتقادی) کشف شدند. هریک از مضامین فوق دارای چندین واحد معنایی حمایت کننده بودند.

    نتیجه گیری

    فرایند رشد پس از سانحه فرایندی یکپارچه و جامع است که در ایجاد آن عوامل مختلف زمینه ای، فردی، اجتماعی، روانی و معنوی نقش دارند. مضامین کشف شده با روش پدیدارشناسی بر اساس تجربه زیسته اطلاعات جدیدی در خصوص عوامل موثر بر فرایند رشد پس از آسیب پس از ضایعه نخاعی به دست میدهد که بر لزوم تبیین عمیق تجارب زیسته این افراد توسط مراقبان، روان شناسان و متخصصان، تاکید دارد.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تجارب زیسته، رشد پس از سانحه، ضایعه نخاعی
  • سمانه عباسی، مریم باقری پناه*، آزیتا امیرفخرایی، مریم خروشی، فهیمه بیدقی صفحات 90-99
    مقدمه

     مشکلات روان شناختی بیماری های مزمن از جمله مولتیپل اسکلروزیس که اغلب نادیده گرفته می شوند، لزوم توجه بیشتر به درمان مناسب را روشن می سازد. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افسردگی و نظم جویی هیجانی در بیماران مبتلا به ام اس انجام شد.

    روش کار

     این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران زن و مرد مبتلا به ام اس بود که در سال 1396 به بیمارستان تخصصی امام رضا(ع) شهرکرمانشاه مراجعه نمودند. با روش نمونه گیری هدفمند 40 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه بیمارستانی اضطراب- افسردگی و پرسشنامه نظم جویی هیجانی بود. اطلاعات به دست آمده با نرم افزار 22-SPSS و روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چندمتغیری(MANCOVA) تحلیل شد.

    یافته

     نتایج پژوهش نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی توانسته میانگین نمرات افسردگی گروه آزمایش را در مقایسه با گروه گواه کاهش دهد (24/47=F، 0/002=P و 0/698=Eta). همچنین، نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به طور معناداری با کاهش میانگین نمرات راهبردهای ناسازگارانه سرزنش خود (13/43=F و 0/001=P)، سرزنش دیگران (17/31=F و 0/004=P)، فاجعه سازی (14/13=F و 0/005=P)، و نشخوارگری (12/49=F و 0/002=P) و نیز افزایش میانگین نمرات راهبردهای سازگارانه پذیرش (14/00=F و 0/001=P)، تمرکز مجدد مثبت (11/10=F و 0/012=P)، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی (12/97=F و 0/001=P)، ارزیابی مجدد مثبت (13/88=F و 0/008=P) و دیدگاه پذیری (16/58=F و 0/002=P) در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه همراه است (0/05>P).

    نتیجه گیری

     براساس یافته های این مطالعه، پیشنهاد می شود در مراکز مشاوره، کلنیک های درمانی و انجمن های ام اس سراسر کشور جهت افزایش نظم جویی هیجانی و کاهش افسردگی بیماران مبتلا به ام اس از تکنیک های شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی استفاده شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، نظم جویی هیجانی، مولتیپل اسکلروزیس
  • فاطمه رئیسی، نرگس ارسلانی*، اصغر دالوندی، سمانه حسین زاده صفحات 100-106
    مقدمه

    تامین ایمنی بیماران از مهم ترین اهداف بخش سلامت محسوب شده و سازمان های بهداشتی درمانی آن را به عنوان یکی از محورهای اصلی در بهبود کیفیت خدمات ارایه شده به بیماران قرار داده اند. هدف این مطالعه تعیین تاثیر آموزش مهارت های ارتباط بین حرفه ای بر فرهنگ ایمنی بیمار در کارکنان اورژانس بیمارستان بهمن تهران در سال 1397 می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع شبه تجربی بوده و در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه ;کنترل استفاده شد. جامعه آماری کلیه کارکنان اورژانس بیمارستان بهمن تهران در نیمه ی اول سال 1397بود. از طریق روش نمونه گیری سرشماری و بر اساس معیارهای ورود 50 نفر انتخاب و به صورت تصادفی با استفاده از جدول اعداد تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. برای گروه مداخله  3 جلسه ی یک و نیم ساعته با روش سخنرانی و پرسش و پاسخ، همراه با ارایه یک کتابچه آموزشی در مورد ارتباطات بین حرفه ای با مدل SBAR انجام شد. نمونه ها قبل و بعد از مداخله، پرسشنامه ی استاندارد فرهنگ ایمنی بیمار را تکمیل کردند. داده ها با نرم افزار آماری SPSS19 و با استفاده از آزمون های آماری کای اسکویر، دقیق فیشر، تی مستقل و زوجی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین دو گروه مداخله و شاهد از نظر توزیع متغیرهای زمینه ای تفاوتی وجود نداشت(0/05< P). میانگین میزان فرهنگ ایمنی بیمار قبل از مداخله در گروه مداخله (9/27 ± 102/96) و در گروه کنترل (6/35 ± 105/52) بود که بعد از مداخله در گروه مداخله به (9/19 ± 115/44) و در گروه کنترل به (6/78 ± 107/12) رسید و این اختلاف در گروه مداخله معنی دار بود (0/001<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان ذکر نمود که آموزش مهارت های بین حرفه ای بر فرهنگ ایمنی بیماران بخش اورژانس موثر است. بنابراین می توان روش به کار گرفته شده در پژوهش حاضر را به عنوان یک روش ساده، کاربردی، کم هزینه و موثر در ارتقای فرهنگ ایمنی بیماران به مدیران پرستاری و متولیان سلامت پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، فرهنگ ایمنی بیمار، کارکنان، بخش اورژانس
  • لیلا ممشلی*، سودابه آلوستانی صفحات 107-114
    مقدمه

    سرطان به عنوان یکی از بیماری های مزمن در جامعه بشری است که ابتلا به آن به عنوان یک تشخیص هولناک موجب اضطراب مرگ در بیماران می گردد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر معنادرمانی بر اضطراب مرگ بیماران سرطانی بیمارستان 5 آذر گرگان  انجام گردید.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی با روش نمونه گیری تصادفی ساده می باشد که جامعه پژوهش شامل تمامی بیماران سرطانی مراجعه کننده به به بیمارستان 5 آذر می باشد که از این جامعه 40 نفر به صورت نمونه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون (20 نفر) و کنترل(20 نفر)انجام گرفت. در گروه آزمون معنادرمانی گروهی به صورت 8 جلسه 90- 60 دقیقه ای در 4 گروه 5 نفره انجام گردید. ابزار جمع اوری اطلاعات پرسشنامه ی مشخصات دموگرافیک و اضطراب مرگ تمپلر (DAS) بود.داده ها  توسط نرم افزار spss نسخه 16 توسط آمار توصیفی (جداول، میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی (تی مستقل، تی زوج و تحلیل کوواریانس تک متغیره آنکووا(ancova) تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     آزمون تی زوج قبل و بعد از مداخله درگروه کنترل اختلاف معنی داری رانشان نداد (0/67= P)، ولی این آزمون در گروه آزمون قبل و بعد از مداخله اختلاف معنی داری را نشان داد (0/01> p)همچنین آزمون آنکوا اختلاف معنی داری را بین دو گروه نشان داد (0/01 > P و 0/27=Eta)
    نتیجه گیری:  با توجه به تاثیر معنا درمانی بر کاهش اضطراب مرگ در افراد سرطانی پیشنهاد می گردد مسیولین مربوطه سعی نمایند با جلسات مشاوره و روان درمانی دیدگاه بیماران سرطانی را نسبت به مرگ و معنا در زندگی تغییر دهند.

    کلیدواژگان: معنادرمانی، اضطراب مرگ، سرطان
  • هایده رضایی، محمد فتحی، دایم روشنی، ماریا مریم کلهر* صفحات 115-124
    مقدمه

    سرطان یکی از شایعترین بیماریها در سطح جهان و با مشکلات روانی، جسمی، اجتماعی و مالی همراه است. این مسایل نه تنها بیمار، بلکه خانواده را نیز تحت تاثیر قرار میدهد و باعث بروز بار مراقبین میشود. مطالعات اندکی به بررسی ارتباط بار مراقبین و سلامت معنوی پرداخته است و لذا تحقیق حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سلامت معنوی و بار مراقبین بیماران مبتلا به سرطان انجام گرفته است.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی همبستگی 130 نفر از مراقبین بیمار مبتلا به سرطان مراجعه کننده به بیمارستان توحید شهر سنندج با روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه سلامت معنوی پولتزین-الیسون و سیاهه بار مراقبین نواک و گست استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نسخه 21 نرم افزار SPSS و آزمون های آمار توصیفی و آزمونهای آماری همبستگی پیرسون و اسپیرمن، تی مستقل و ANOVA در سطح معنی داری 0/05 انجام شد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد که میانگین نمره سلامت معنوی و بار مراقبین در بیماران مبتلا به سرطان به ترتیب 8/51± 72/70 و 10/42± 58/097 بود.همچنین نتایج نشان داد که بین میانگین نمره سلامت معنوی و بار مراقبین رابطه معکوس و معنادار وجود دارد(0/377r= -، 0/01p=).

    نتیجه گیری

    مراقبین بیماران مبتلا به سرطان در طول مراقبت از بیمار بار قابل ملاحظه ای را تجربه میکنند که میزان آن با سلامت معنوی رابطه معکوس دارد، از این رو توجه به ابعاد سلامت معنوی در این مراقبین در جهت کاهش بار مراقبین راهکاری موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، بار مراقبین، بیماران مبتلا به سرطان
  • رضا عابدی، شمس الدین نیک منش* صفحات 125-131
    مقدمه

     یکی از مهمترین مسایل در بخش بهداشت حرفه ای، خستگی کاری پرستاران است و یکی از عوامل مرتبط با آن سبک های استراتژی مدیریت تعارض می باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط سبک های استراتژی مدیریت تعارض با خستگی کاری در پرستاران انجام شد.

    روش کار

     این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش پرستاران یک بیمارستان منتخب شهر تهران در سال 1397 به تعداد 500 نفر بودند. بر اساس جدول مورگان تعداد 218 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های محقق ساخته سبک های استراتژی مدیریت تعارض و خستگی کاری بودند. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه بیست و یک با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین سبک های مدیریت تعارض رقابت و مصالحه با خستگی کاری پرستاران رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت  (0/05P<)، اما بین سبک های مدیریت تعارض همکاری، گذشت و اجتناب با خستگی کاری آنان رابطه معنی داری وجود نداشت  (P>0/05). همچنین، سبک های استراتژی مدیریت تعارض به طور معنی داری توانستند 7/4 درصد از تغییرات خستگی کاری پرستاران را تبیین نمایند (0/01P<).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده ارتباط سبک های استراتژی مدیریت تعارض رقابت و مصالحه با خستگی کاری پرستاران بودند. در نتیجه، برای کاهش خستگی کاری آنان میتوان میزان رقابت و مصالحه در پرستاران را از طریق جلسات آموزشی کاهش داد.

    کلیدواژگان: مدیریت تعارض، خستگی کاری، پرستاران
  • سیما ودائی، محمد صاحب الزمانی*، لادن فتاح مقدم صفحات 132-139
    مقدمه

     نارسایی مزمن کلیه فرد را با محدودیت های متعددی مواجه می نماید. علیرغم اثربخشی همودیالیز، این روش موجب مشکلات روانی و ناامیدی در بیماران میشود. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت سلامت روان و امیدواری بیماران دیالیزی مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1395 بررسی شد.

    روش

     این مطالعه یک پژوهش توصیفی- مقطعی است. در بیمارستانهای آموزشی نور و حضرت علی اصغر (ع)الزهرا، امین و فارابی در سال 1395 انجام شد. تعداد 135 نفر به روش نمونه گیری تصادفی از بین بیماران بر اساس معیار ورود انتخاب شدند. از فرم های اطلاعات دموگرافیک، سلامت روان و امید اشنایدر استفاده شد. تحلیل داده ها با بهره گیری از نرم افزارSPSS-v22 انجام شد.

    یافته ها

     میانگین سلامت روان 162/35 و میانگین امیدواری برابر با 39/04 بوده است. بر اساس نتایج آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی، وضعیت سلامت روان بیمارانی که 1 بار در هفته دیالیز می کنند و افراد با سابقه دیالیز کمتر، به صورت معنی داری بهتر از سایرین بوده است (0/05>p). میانگین امیدواری بیماران مجرد به صورت معنی داری بیشتر از سایر افراد بوده است (0/05>p).وضعیت سلامت روان بیماران بر اساس متغیرهای تعداد دفعات و مدت زمان دیالیز دارای اختلاف معنی داری بوده است(0/05>p)بین سایر متغیرها(جنس، شغل، تحصیلات، مسکن) با سلامت روان و امیدواری اختلاف معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

     یافته ها بیانگر سطح نامطلوب سلامت روان و امیدواری در بیماران همودیالیزی است. اهمیت این مولفه ها در زمینه کیفیت زندگی و میزان تبعیت از دستورات درمانی، طراحی و اجرای مداخلات موثر را الزامی می نماید.

    کلیدواژگان: بیماری همودیالیز، سلامت روان، امیدواری
  • فرنوش رجبی، فریبا حسنی*، فرناز کشاورزی ارشدی، سوزان امامی پور صفحات 140-147
    مقدمه

    اختلال وسواسی- جبری یکی از انواع اختلال های اضطرابی است که مبتلایان غالبا دچار احساس گناه و نشانگان وسواس فکری- جبری هستند. روش درمان پذیرش و تعهد یکی از روش های اثربخشی در بهبود اختلالهای اضطرابی است، لذا هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر نشانگان وسواس فکری- جبری و احساس گناه در بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- جبری انجام شد.

    روش کار

    طرح مطالعه حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل همه بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- جبری مراجعه کننده به کلینیک خدمات روانپزشکی سینا در شهر دزفول در سال 1397 بودند. نمونه پژوهش 30 بیمار بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش برای 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت درمان پذیرش و تعهد قرار گرفت و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش سیاهه وسواس فکری- جبری پادوآ و پرسشنامه احساس گناه بودند. داده ها به روش اندازهگیری مکرر در نرم افزار SPSS-21 تحلیل شدند.

    یافته ها

    طبق یافته های پژوهش حاضر بین گروه های آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون از نظر نشانگان وسواس فکری- جبری و احساس گناه تفاوت معنی داری مشاهده نشد (0/05>P)، اما در مراحل پس آزمون و پیگیری از نظر هر دو متغیر تفاوت معنی داری مشاهده شد  (0/001<P). به عبارت دیگر، روش درمان پذیرش و تعهد در مرحله پس آزمون باعث کاهش نشانگان وسواس فکری- جبری و احساس گناه در بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- جبری شد و نتایج درمان در مرحله پیگیری حفظ شد (0/001<P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که روش درمان پذیرش و تعهد در کاهش نشانگان وسواس فکری- جبری و احساس گناه موثر واقع شد. طبق این نتایج توصیه می شود که در مداخلات بهبود سلامت در کنار سایر روش های درمانی از درمان پذیرش و تعهد برای کاهش نشانگان وسواس فکری- جبری و احساس گناه استفاده شود.

    کلیدواژگان: احساس گناه، اختلال وسواس فکری- جبری، درمان پذیرش و تعهد
  • مسعود سیرتی نیر، محمد نوابی، بتول نحریر* صفحات 148-154
    مقدمه

    پرستاران شاغل در بیمارستان های نظامی در معرض استرس های مخصوص محیط نظامی و سطوح بالای فرسودگی شغلی قرار دارند. برنامه آموزشی پیگیر شیوه ای برای کاهش فرسودگی شغلی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزشی پیگیری مستمر بر وضعیت فرسودگی شغلی پرستاران صورت پذیرفت.

    روش کار

    مطالعه حاضر نیمه تجربی در بیمارستان منتخب نظامی تهران با 94 پرستار شاغل صورت پذیرفت. در ابتدا پرسشنامه استاندارد گلدارد توسط پرستاران تکمیل و سپس 70 نفر از پرستارانی حایز شرایط ورود به مطالعه، به صورت تصادفی در دو گروه شاهد و آزمون قرار گرفتند. جلسه گروهی دوساعته در خصوص راهکارهای کاهش فرسودگی شغلی و ارایه کتابچه آموزشی به گروه آزمون انجام شد. ارسال پیامک ها در گروه آزمون به صورت سه پیامک در هر هفته و به مدت سه ماه بود و در انتها مجددا" هر دو گروه پرسشنامه فرسودگی شغلی را تکمیل نمودند. داده ها به کمک نرم افزارspss نسخه 17 و با آزمون های آماری استنباطی و توصیفی مورد تحلیل قرار گرفت.
     

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میزان فرسودگی شغلی قبل از مداخله در دو گروه آزمون و شاهد تفاوت معنی داری نداشت. در گروه آزمون میزان فرسودگی شغلی در قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی داری داشت (P=0/001)

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج استفاده از برنامه های آموزشی پیگیر از طریق تلفن، اینترنت و پیامک برای کاهش فرسودگی شغلی پرستاران توصیه می گردد. این توصیه های درمانی باید کوتاه، مفید و قابل اجرا باشند.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی پیگیر، پیگیری مستمر، فرسودگی شغلی، پرستار
|
  • Azam Shahbazi Deh Sokhteh, Zahra Pishkar Mofrad, Fariba Yaghoubinia* Pages 2-10
    Introduction

    Cardiac rehabilitation programs refer to interventions aimed at stopping the recurrence of coronary artery disease in patients. The purpose of this study was to determine the effect of rehabilitation-education program on risk factors in patients with coronary artery disease.

    Methods

    In this clinical trial study 70 CAD patients who were admitted to coronary care units of Ali-Ebne Abitaleb Hospital, Zahedan were selected using convenience sampling according to the inclusion criteria. Then, they were randomly allocated to the intervention and control groups by using coin flipping. The intervention consisted of a twelve-week training and exercise program. The exercise program included walking sessions at home at least three times a week. Data were collected through using a demographic questionnaire, measuring blood pressure, fasting blood sugar, low-density lipoprotein and high- density lipoprotein. Data were analyzed in SPSS version 21 using independent t-test, paired t-test, and Chi-square test.

    Results

    The results showed the significant difference between the two groups after the intervention in terms of risk factors. High- density lipoprotein increased and other risk factors such as systolic and diastolic blood pressure, fasting blood sugar and low-density lipoprotein decreased after the intervention.

    Conclusions

    The cardiac rehabilitation program reduced the systolic and diastolic blood pressure, fasting blood glucose and low density lipoprotein in the intervention group. On the other hand, it increased high density lipoprotein. Therefore, the adjustment of risk factors is evident in patients who received a cardiac rehabilitation program. It is recommended that healthcare providers deploy such interventions and rehabilitation programs which adjust the risk factors, alleviate disease complications, and reduce individual and social costs associated with cardiovascular diseases.

    Keywords: Cardiac Rehabilitation Program, Coronary Artery Disease, Risk Factors
  • Leila Kaviyani, Anahita Khodabakhshi Koolaee* Pages 12-22
    Introduction

    The family is the first and most important social system. It is the first place where each person’s sexual identity is based on which the individual accepts self as a man or a woman in family. The mother is the main core of the family and the first person to whom the communication with her child, and effects of their children issues. Due to key role of the mother and her interaction with the transsexual’s child, she faces numerous psychological challenges. Therefore, the present study was conducted to investigate the psychological challenges in mothers with transsexual’s child.

    Methods

    The method of research was a qualitative type based on phenomenological descriptive study. The information of study gathering by a deep and semi-structured interview type. The participants of this study consisted of all mother with transsexual’s child in some city in Iran by 2018.17 of them were selected purposefully for this interview the sampling by target and was based on snowball. Analysis of interviews was done through content analysis using a seven-step Colaizzi’s method.

    Results

    The results of the research showed that the psychological challenges of the participating five main contents, including: negative and painful reactions of mothers, mother’s concerns about his child future’s, negative and biased reactions of family members and relatives, social stigma, lack of government and professional Advocacy.

    Conclusions

    According to the results, the lack of awareness of the issue of transsexual has led to reactions such as fear, shame, and confusion in these mothers. The awareness of cusecs’ and the effects of the mental and physical problems could be helping the mental health professionals and the health system to dealing with this issue.

    Keywords: Transsexual, Mother, Phenomenology, Gender Identity disorder
  • Zahra Tavasoli, Ebrahim Banitalebi*, Tina Jafari, Majid Mardaniyan Ghahfarrokhi Pages 24-32
    Introduction

    Exercise training along with the use of herbs is the most effective methods for improving liver function in obese people. The purpose of this study was to investigate the effect of 8 weeks of circuit resistance elastic band training with green coffee supplement on fatty liver function indices (fatty liver index (FLI) and lipid accumulation product (LAP) in middle-aged obese women.

    Methods

    In this randomized clinical trial, 60 obese women (33.58±2.96) and middle aged (42.99 ± 3.08) were selected as subjects and randomly divided into four supplement (15), exercise + supplement (15), exercise+placebo (15) and placebo (15) groups. The training groups received 8 weeks of circuit resistance elastic band training at 3 sessions per week and 60 minutes each session. Also, supplement groups received a daily 400 mg capsule of green coffee extract. Blood samples were taken 24 hours before the first session and 48 hours after the last training session after 12 hours. The t-test was used to compare the intra-group and the two-way ANOVA and post-hoc bonferroni test were used for comparison between groups.

    Results

    There was a significant difference between the groups after 8 weeks of intervention in the FLI index (P = 0.025) and the non-significant difference in LAP (P=0.288) between the 4 groups. The results of the bonferroni post-hoc test for FLI showed a significant reduction in this indicator in the exercise + placebo group compared to placebo group (P = 0.008).

    Conclusions

    The results of the present study show that green coffee does not have a possible potential to improve liver function indices. In general, improvement in liver function indices in obese women may require longer periods of resistance training and supplementation of green coffee.

    Keywords: Resistance Training, Obesity, Green Coffee, Fatty Liver
  • Bahareh Mirahmadi*, Reza Ariavand, Sayed Ali Kazemi Rezaei Pages 34-40
    Introduction

    Diabetes is one of the major health issues. This disease is one of the most chronic diseases and threatening the community. The aim of this study was to compare the strategies of cognitive emotion regulation, behavioral brain systems and quality of life in people with diabetes.

    Methods

    The present study was a post-event (comparative study). the statistical population consisted of two groups of diabetic patients referring to a specialized clinic in Tehran and normal people in 1397. The sample of patients (40 diabetes patients) were matched with 40 normal subjects on gender, education, and marital status using the placement method. The research instruments included cognitive emotion regulation, quality of life and inhibition / behavioral activation systems. Data were analyzed by multivariate analysis of variance analysis.

    Results

    The results showed that between two groups in adaptive emotional cognitive (P <0.001), maladaptive cognitive-emotional regulation strategies (P <0.001), quality of life (P <0.001), and Brain-behavioral systems (P <0.001) difference is significant.

    Conclusions

    Using some of the negative and improper strategies of emotional cognitive regulation, such as rumination and catastrophic thinking, as well as the large activity of the inhibition system that triggers emotional state of anxiety and experiences of negative emotions and low quality of life It can reduce the psychological health of people with diabetes. So, to improve the psychological well-being of diabetic patients, you can use excitement training, awareness of behavioral brain behavior and quality of life.

    Keywords: Emotional cognitive regulation strategies, behavioral brain systems, quality of life, diabetes
  • Ahmad Usefynezhad, Maryam Safara*, Mojtaba Salmabadi Pages 42-47
    Introduction

    Population aging and advancing longevity is one of the achievements of the present century. Life satisfaction is considered as a typical sign of a successful adaptation to changes in various life situations, among these factors are forgiveness and endurance distress. The purpose of this study was the role of forgiveness and endurance distress on life satisfaction in elderly people in Qazvin.

    Methods

    The research method was descriptive correlational. The statistical population consisted of 150 elderly people living in nursing homes of Qazvin who were selected by simple random sampling and 108 items using Morgan table. Data were analyzed by using Simons & Gaher Distress Tolerance Questionnaire (2005), Forgive Thompson et al. (2005) and Life satisfaction (1985) using SPSS software version 22 and Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis.

    Results

    The results showed that correlation coefficient between distress tolerance and life satisfaction (r = 0.680, P <0.001) and forgiveness with life satisfaction (r = 0.616, P <0.001) were significant. Also, components of tolerance of distress 46/46 are positive and predictors of forgiveness of 1/38 positively predict life satisfaction (P <0.001).

    Conclusion

    The results of the research show the importance of forgiveness and tolerance of distress on the life satisfaction of the elderly. It is suggested that treatment modalities for the treatment of forgiveness and tolerance of distress should be considered in order to improve the life satisfaction of the elderly.

    Keywords: Forgiveness, Tolerance, Life satisfaction, Elderly
  • Aydin Valizade Orang, Marefat Siahkoohian, Amirali Jafarnezhadgero*, Farshad Jafarnezhadgero Pages 49-55
    Introduction

    Most of the functional disorders in the foot are created by changes in the arch of the foot. The motion control shoes are designed to control the excessive rear foot motions. The aim of this study was to evaluate the effect of long-term use of motion control shoe on the ground reaction force components in individuals with functional pronated feet during running.

    Methods

    The present study was a semi-experimental and laboratory type. The statistical society of the present study includes runners with pronated feet in Ardabil city. The available sampling sample was used in the present study. 30 male runners with pronated feet were randomized into experimental and control groups. The Bertec Force plate was used to record ground reaction forces. Control group used control shoes (Supernova control, Adidas) and experimental group used the motion control shoes (Supernovacushion, Adidas) during 5 months in their training sessions. Two-way ANOVA with a significance level of P>0.05 was used for statistical analysis.

    Results

    The findings of the experimental group demonstrated significant increase in peak medio-lateral ground reaction force during push off phase (P=0.022; d=0.86) and the time to peak of vertical ground reaction force during heel contact phase (P = 0.013; d=1.05) in post-test compared with pre-test. Also, the vertical loading rate showed a significant reduction in post-test than that in the pre-test (P=0.109; d=0.43). Other ground reaction force components in three directions, their time to peak, center of presser and the free moment showed no significant difference during the post-test compared to the pre-test (P>0.05).

    Conclusion

    Because of reduction in loading rate after long term use of motion control shoe, it could be said that this shoe is beneficial in reduction of lower limb injury risk factors such as stress fracture.

    Keywords: Motion control shoe, Ground Reaction Force, Running, Pronated feet
  • Bahman Alimoradi*, Hamid Nejat Pages 57-65
    Introduction

    The present study aimed to investigate brain-behavioral systems, early maladaptive schemas and premenstrual syndrome as predictors of postpartum blues.

    Methods

    The present study was a descriptive correlational research. Study population included all referred females who diagnosed as mothers with postpartum depression in health centers of Mashahd city during 2018. A total sample of 200 mothers with postpartum depression selected with Multi-stage cluster sampling method. The participants completed brain behavioral systems scale, early maladaptive schema scale, Edinburgh postpartum depression scale, and premenstrual syndrome scale. Collected data were analyzed by a stepwise regression model.

    Results

    The results showed that inhibition and activation behavioral systems, premenstrual syndrome, impaired autonomy and performance schemas and impaired limits schemas were all related to postpartum blues. The behavioral inhibition system, impaired autonomy and performance schemas, impaired limits schemas and premenstrual syndrome positively predicted postpartum blues and the behavioral activation system negatively predicted postpartum blues.

    Conclusions

    Postpartum depression disorder in mothers were related in terms of brain behavioral systems, early maladaptive schema and premenstrual syndrome. Hence evaluation, diagnostic and therapeutic consideration based on these correlations for postpartum depression disorder seems necessary.

    Keywords: brain behavioral systems, early maladaptive schema, premenstrual syndrome, Postpartum depression disorder
  • Gholamreza Sanagouye Moharer*, Samaneh Kia, Azam Akbarizadeh, Mozhgan Erfani Pages 67-73
    Introduction

    Today breast cancer is as a one of the most important diseases, the most common cancer and the second cause of death among women, and breast evacuation is a one of the its primary treatment methods. As a result, present research aimed to determine the effect of hope therapy on sleep quality, subjective well-being and health hardiness among cancer patients with breast evacuation.

    Methods

    Present study was a quasi-experimental with a pre-test and post-test design with an experimental and control groups. The research population was cancer patients with complete breast evacuation referred to the health and care centers of Zahedan city in 2018 year. The sample research was 38 women which selected by available sampling method and randomly with using lottery assigned into two equal groups. The experimental group trained eight 90-minutes session by hope therapy and the control group doesn’t received training. The research instruments were the Pittsburgh sleep quality index, subjective well-being questionnaire and revised health hardiness inventory. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance method with using SPSS-23 software.

    Results

    The findings showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of sleep quality, subjective well-being and health hardiness. In the other words, hope therapy led to increase desirable sleep quality, subjective well-being and health hardiness among cancer patients with breast evacuation (P<0/01).

    Conclusions

    The findings indicated the effect of hope therapy on promoting the desirable sleep quality, subjective well-being and health hardiness among cancer patients with breast evacuation. Therefore, it is suggested that counselors, clinical psychologists and therapists used from hope therapy method to psychological interventions, especially for improve the sleep quality, subjective well-being and health hardiness.

    Keywords: Breast Cancer, Health Hardiness, Hope Therapy, Sleep Quality, Subjective Well-being
  • Nadia Kolbadi Nezhad, Mitra Ayyasi*, Mohsen Hasanpour, Mehdi Mahmoodi Pages 75-81
    Introduction

    Stress urinary incontinence (SUI) is a common health problem in women which is not revealed to the family most of the times. One of the ways for promoting the health level is taking into account the individuals’ level of self-care behaviors which was examined in this study. SO in this study, the impact of family-centered empowerment model on quality of life in women with stress urinary incontinence is discussed.

    Methods

    This study is a randomised clinical trial. Sampling was done through convenience sampling method, the subjects (N=64) were divided into intervention and control groups, using the blocked random method. For the intervention group, the interventions based on family-centered empowerment model which included four stages (perception of threat, problem solving, educational participation and evaluation) were performed using group discussion, representation, and training participation. Research tools included questionnaires of demographic and disease information, and researcher-made questionnaire of self-care behaviors for women with urinary incontinence.

    Results

    The total score of self-care behaviors after intervention was 55.90 in the intervention group and 42.75 in the control group. The independent t-test showed a significant difference after intervention between the two groups (P = 0.001).

    Conclusions

    The results of the study indicated that the intervention based on the family-centered empowerment model has been effective in the promotion of the self-care behaviors of the women suffering from the stress urinary incontinence. Therefore, it is suggested that the health team uses this model as an appropriate solution so as to support the non-hospitalized women living in the society and enhance their adjustment with the available conditions.

    Keywords: Family-Centered Empowerment Model, Stress Urinary Incontinenc, Women, Self-Care Behaviors
  • Farzad Ghaderi*, Samira Badkhshiyan, Nahid Akrami Pages 83-89
    Introduction

    Spinal cord injury is one of the problems of human societies, which causes many physical and emotional problems for a person and will have consequences for personal, family and social problems. The purpose of this study was to investigate the phenomenological factors affecting post-traumatic growth in patients with spinal cord injury.

    Methods

    The qualitative research project was based on the phenomenological approach. The statistical population of the study included people with spinal cord injury in Isfahan in 2018. Among them, 16 individuals were selected based on the criteria for entering and leaving the research, semi-structured interviews, and data saturation. Then, the interviews were analyzed using a colaizzi method.

    Results

    As a result of the main themes, their sub-themes and semantic units supporting the theme in five main themes and 25 sub-themes include the underlying factors (severity and nature of injury, cause of injury, marital status and education), positive psychological characteristics (internal motivation, optimism and hope for recovery, personality abilities and acceptance of injury), social factors (participation in support groups for spinal cord injury, job creation, financial emotional support of family and others), medical care and Psychosocial education (work therapy and physiotherapy, rehabilitation of doing personal tasks, learning job  skills, received individual and group psychological education) and spirituality (Helping people with similar problems, meaning, Belief in God's wisdom, Cultural beliefs and values). Each of the above themes has several semantic units supporting.

    Conclusion

    The discovered topics with the phenomenological method, based on the experience of living, provide new information on the factors affecting post-traumatic growth after spinal cord injury, which requires the elaboration of the life experiences of these individuals by caregivers, psychologists and experts.

    Keywords: Phenomenology, life experiences, post traumatic growth, Spinal Cord Injury
  • Samaneh Abasii, Maryam Bagheri Panah*, Azita Amirfakhraei, Maryam Khoroshi, Fahime Bidaghi Pages 90-99
    Introduction

    Psychological problems of chronic patients, especially M.S, that often are ignored, need special attention to proper treatment. The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive therapy based on mind-awareness on depression and emotional adjustment strategies in patients with M.S.

    Methods

    The research was semi-experimental with a pre-posttest and control group. The statistical population included all male and female patients with M.S who referred to Emamreza Dental Hospital in Kermanshah in 2016. A sample of 40 people was selected and randomly assigned into two groups of experimental and control. The research instruments included anxiety-depression questionnaire and cognitive-emotional regulation questionnaire. Data were analyzed using SPSS-22 and descriptive statistics and multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    The results of this study showed that cognitive therapy based on mind-awareness could reduce the mean depression scores of the experimental group compared to the control group (Eta = 0.698, P = 0.002, F = 24.47). Also, the results showed that Mindfulness-Based Cognitive Therapy significantly decreased the mean scores of maladaptive strategies of self-blame (P = 0.001, F = 13.43), others-blame (P = 0.004, F = 17.31), catastrophizing (P = 0.005, F = 14.13), and rumination (P = 0.012, F = 11.10), as well as an increase in the average scores of adaptive strategies of acceptance (P = 0.001, F= 14.00), positive refocusing (P = 0.012, F = 11.10), refocus on planning (P = 0.001, F = 12.97), positive reappraisal (P = 0.008, F = 13.88), and putting into perspective (P = 0.002, F = 16.58) in the experimental group is associated with the control group (P < 0.05).

    Conclusions

    The results of this study suggested that using counseling centers, health clinics, and M.S. associations throughout the country to increase the emotion regulation and reduce depression of patients with multiple sclerosis using mindfulness-based cognitive therapy.

    Keywords: Depression, cognitive therapy based on mind-awareness, emotional regulation, multiple sclerosis
  • Fatemeh Raeisi, Narges Arsalani*, Asghar Dalvandi, Samaneh Hoseinzadeh Pages 100-106
    Introduction

    Providing patient safety is considered as one of the most important goals of the health sector, and health organizations have placed it as one of the main focus on improving the quality of services provided to patients. This study aimed to determine if the effect of inter-professional communication skills training on patient safety culture among Emergency department staff in Bahman hospital of Tehran in 2018.

    Methods

    This study is a Semi-experimental study that in that Pretest-posttest plan with a control group was used. All of the Emergency Department staff of Bahman hospital in the second six months of 2018 was our statistical research community. 50 personnel were selected Based on inclusion criteria and purposive sampling method and randomly divided into two groups of experimental and control by using a table of random numbers. The intervention group received three sessions of one and a half hours by lecture and question and answer methodology, along with providing a booklet on inter-professional communication with the SBAR model. Samples filled the standard patient safety culture questionnaire before and after the intervention. SPSS statistical software SPSS19 data using chi-square, Fisher's exact test, and independent t-test and paired T was performed.

    Results

    Results showed no difference between two groups of intervention and control about demographic characteristics (P > 0.05). The mean patient safety culture Score was 102.96 ± 9.27 in the intervention group, and 105.52 ± 6.35 in the control group before the intervention, which respectively reached to 115.44 ± 9.19 and 107.12 ± 6.78 after implementation of the intervention and this difference was significant in intervention group (P < 0.001).

    Conclusions

    According to the results, we can say that interprofessional communication skills training is effective in improving patient safety culture among Emergency department staff. So it can be an applied method of this study as a pure, non-invasive, low-cost, and effective in improving r patient safety culture in Emergency department staff.

    Keywords: communication skills, patient safety culture, staff, Emergency department
  • Leila Mamashli*, Soudabeh Aloustani Pages 107-114
    Introduction

    Cancer is considered as a chronic disease in human society, suffering from which is a horrific diagnosis leading to death anxiety among the patients. The study was conducted to determine the effectiveness of logotherapy on death anxiety in cancer patients at 5 Azar Hospital of Gorgan.

    Methods

    The study was experimental with a simple random sampling method where the population was all cancer patients admitted to 5 Azar Hospital. Forty subjects were selected from this population using convenience sampling and randomly assigned to experimental (20 subjects) and control (20 subjects) groups. In group experimental, logotherapy training, eight sessions of 60-90 minutes were performed in 4 groups of 5. Data collection tools were Templer's Death Anxiety Scale (DAS), where the data were analyzed in SPSS16 after collection using descriptive statistics (Tables, mean and standard deviation) and inferential statistics (paired t and independent t-tests).

    Results

    Paired t-test before and after the intervention did not show a significant difference in the control group (P = 0.67), but this test in the experimental group showed a significant difference before and after the intervention (P < 0.01). Also, the ANCOVA test showed a significant difference between the two groups (Eta = 0.27 P < 0.01).

    Conclusions

    Given the impact of logotherapy on reducing death anxiety in cancer patients, it is recommended that relevant authorities try to change the perspective of cancer patients on life and meaning in life through counseling and psychotherapy sessions.

    Keywords: Logotherapy, Death Anxiety, Cancer
  • Hayedeh Rezaei, Mohammad Fathi, Daem Roshani, Marya Maryam Kalhor* Pages 115-124
    Introduction

    Cancer as one of the most common illnesses in the world is associated with mental, physical, social, and financial problems, which affects not only the patients but also the family caregivers and creates a Burden of care. Few studies have investigated relationship spiritual well-being and Burden of care in family caregivers of cancer patients.

    Methods

    This cross-sectional correlational study was conducted on 130 caregivers of cancer patients referred to Tohid hospital of Sanandaj in 2018 using the convenience sampling method. Demographic form, the spirituality well-being, and the caregiver burden inventory questionnaires were used to collect the data. Data were analyzed using the SPSS-21 software, descriptive statistics, Pearson and Spearman correlation coefficients, independent T-test, and ANOVA at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that the mean and standard deviation of the spiritual well-being score and Burden of care was 72.70 ± 8.51and 58.097 ± 10.42, respectively. There was a significant relationship between mental well-being (and its components, including spiritual prosperity and existential well-being) and Burden of care (r = - 0.377, P = 0.01).

    Conclusions

    Family caregivers experience the Burden of care during caring for cancer patients, which is related to their spiritual well-being. Therefore, paying attention to the mental well-being of these caregivers is emphasized.

    Keywords: Spiritual Health, Burden, Caregiver, Cancer
  • Reza Abedi, Shamalldin Nik Nikmanesh* Pages 125-131
    Introduction

    One of the most critical issues in occupational health is nurses' work fatigue, and one of the factors associated with it is conflict management strategy styles. Therefore present research aimed to investigate the relationship of conflict management strategy styles with work fatigue in nurses.

    Methods

    This study was cross-sectional from the type of correlation. The research population was nurses of a selected hospital in Tehran city in the 2018 year with 500 people. Based on Morgan's table, 218 persons were chosen as a sample using a simple random sampling method. The research tools were the research-made questionnaires of conflict management strategy styles and work fatigue. Data in SPSS version of 21were analyzed with methods of Pearson correlation coefficients and multiple regression with entering the model.

    Results

    The findings showed that there was a positive and significant relationship between conflict management styles of competition and compromise with nurses' job fatigue (P < 0.05). Also, no significant relationship between conflict management styles of cooperative, accommodation, and avoidance with their job fatigue recorded (P > 0.05). Furthermore, conflict management strategy styles significantly could explain 7.4 percent of variance of nurses' job fatigue (P < 0.01).

    Conclusions

    The results indicated the relationship between conflict management strategy styles of competition and compromise with nurses' work fatigue. As a result, to reduce their work fatigue can be reduced the rate of competition and commitment in nurses through training sessions.

    Keywords: Conflict Management, Work Fatigue, Nurses
  • Sima Vadaei, Mohammad Sahebal Zamani*, Ladan Fatahmogham Pages 132-139
    Introduction

    Chronic kidney failure causes many limitations for patients. Despite the effectiveness of hemodialysis, this method causes mental problems and frustration in patients. The purpose of this study was to evaluate the mental health and hope status of dialysis patients referred to teaching hospitals of Isfahan University of Medical Sciences in 2017.

    Methods

    This is a descriptive cross-sectional study conducted at Nour and Hazrat Ali Asghar, al-Zahra, Amin, and Farabi hospitals. One hundred thirty-five dialysis patients were selected based on inclusion criteria. Demographic, mental health (SCL 90-R), and Snyder Hope Scale (SHS) questionnaires were used. Data analysis was performed using SPSS-v22 software.

    Results

    The mean of mental health was 162.35, and the mean of hopefulness was 39.04. Based on the results of one-way ANOVA and Tukey's post hoc test, the mental health status of patients who undergo dialysis 1 times a week and those who had less history of dialysis were significantly better than others (P < 0.05). Also, the mean hope of single patients was significantly higher than other patients (P < 0.05).

    Conclusions

    The findings of the study indicate an unacceptable level of mental health and hope among hemodialysis patients. The importance of these components in terms of quality of life and the degree of compliance of patients with the therapeutic orders makes it necessary to design and implement effective interventions in this regard.

    Keywords: Hemodialysis Disease, Mental health, Hopefulness
  • Farnoosh Rajabi, Fariba Hasani*, Farnaz Keshavarzi Arshadi, Soozan Emamipour Pages 140-147
    Introduction

    Obsessive-compulsive disorder is one type of anxiety disorder, which patients often have guilt feelings and obsessive-compulsive disorder. Acceptance and commitment therapy method is one effective method in improving anxiety disorders. Therefore this research aimed to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on symptoms of obsessive-compulsive disorder and guilt feeling in patients with obsessive-compulsive disorder.

    Methods

    The design of the present study was semi-experimental from the type of pre-test, post-test, and follow-up with a control group. The research population was including all patients with obsessive-compulsive disorder referred to Sina psychiatric services clinic of Dezful city in the 2018 year. The research sample was 30 patients who were selected by purposeful sampling method and randomly replaced into two equal groups. The experimental group treated with acceptance and commitment for eight sessions of 60-minute by therapy, and the control group received no training. The research tools were the Padua obsessive-compulsive disorder and guilt feeling questionnaire. Data were analyzed by the repeated-measures method in SPSS-21 software.

    Results

    Based on the findings of present research there was no significant difference between the experimental and control groups in the pre-test stage in terms of symptoms of obsessive-compulsive disorder and guilt feeling (P > 0.05), but there was a significant difference in the post-test and follow-up stages in terms of both variables (P < 0.001). In other words, acceptance and commitment therapy method in the post-test step led to decrease symptoms of obsessive-compulsive disorder, and guilt feeling in patients with obsessive-compulsive disorder and treatment results were maintained in the follow-up stage (P < 0.001).

    Conclusions

    The results of this study showed that acceptance and commitment therapy method is effective in reducing symptoms of obsessive-compulsive disorder and guilt feelings. Based on these results, it is recommended that in health improvement interventions along with other therapies used from acceptance and commitment therapy for reducing symptoms of obsessive-compulsive disorder and guilt feelings.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Guilt Feeling, Obsessive-Compulsive Disorder
  • Masoud Sirati Nir, Mohammad Navabi, Batool Nehrir* Pages 148-154
    Introduction

    Nurses employed in military hospitals are exposed to the stresses of the military environment and high levels of job burnout. The model of follow-up care is a way to reduce job burnout. The purpose of this study has performed the effectiveness of the Continuing Education Program on job burnout of nurses.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed on 94 nurses working in the selected Military hospital of Tehran. Initially, the Validated Goldard questionnaire was filled by nurses, and then 70 nurses with inclusion criteria were randomly divided into case and control groups. A two-hour group session was held on strategies for reducing job burnout and presenting educational booklets to the case group. The short message service (SMS) was sent to the experimental group three times each week for three months. Finally, both groups completed the burnout questionnaire. The data were analyzed using inferential and descriptive statistics with the help of SPSS-17.

    Results

    Findings showed that there was no significant difference in a burnout before intervention between the case and control groups. Also, there was no significant difference between the two groups before and after the intervention. There was a significant difference in burnout in the case group before and after the intervention (P=0.001).

    Conclusions

    Based on the results of using continuous training programs by telephone, the internet and SMS to reduce burnout of nurses is recommended. These treatment recommendations should be brief, useful, and applicable.

    Keywords: Follow-up care, Continuing Education Program, Job burnout, Nurse